VOLLEDIG INZICHT

IN DE OORZAAK VAN JE PROBLEEM

  • “Waarom is mij dit overkomen?”

  • “Waarom heb ik dit probleem?”

  • “Waarom gebeurt mij dit altijd (en een ander niet)?”

 
De Oplossing is het Tegenovergestelde van je Probleem

Volledig Inzicht in de oorzaak van je probleem

“Waarom heb ik dit probleem (en een ander niet)?” en “Waarom kom ik maar niet van dat probleem af?”, zijn vaak de belangrijkste vragen waarop iemand antwoorden wil hebben of inzichten in wil krijgen wanneer die in regressie- en reïncarnatietherapie gaat. Volledig inzicht in de oorzaak van een probleem hebben, is een diep begrip hebben van de onderliggende oorzaken en factoren die bijdragen tot een bepaald probleem - of tot een bepaalde uitdaging leiden -. Het kan echter ook van je vereisen dat je ongemakkelijke waarheden onder ogen ziet of diepgewortelde aannames of overtuigingen ter discussie moet stellen. Uiteindelijk kan het je helpen om meer begrip en empathie te hebben voor mensen die mogelijk door het probleem worden getroffen, omdat het je in staat stelt het grotere geheel te zien en te begrijpen hoe verschillende factoren met elkaar verbonden zijn.

 

Echter wordt er vaak in eerste instantie - logisch natuurlijk - niet verder gekeken dan de symptomen op het ‘maaiveld’, terwijl de symptomen eigenlijk juist leiden naar een dieperliggend - nog onopgelost - probleem.

“Het symptoom op zichzelf zegt niks. 
Het is het dieperliggende verhaal wat erachter zit.”

Waaruit bestaat een Probleem?

Alle problemen bestaan uit 3 componenten: een mentale, emotionele en lichamelijke component oftewel symptoom.

Een mentaal probleem, zoals een negatieve overtuiging (bv slecht zelfbeeld: “ik ben niet goed genoeg”), kan zich ook vertakken naar het emotionele vlak (verdriet, boosheid, angst) en uiteindelijk naar het fysieke vlak (geen energie meer hebben, pijn in de rug en schouders, hartkrampen, tot niks meer komen). En natuurlijk kan het ook andersom. Een fysiek probleem, zoals pijn in je rug, levert ook mentale en emotionele problemen (symptomen) op, zoals verdriet en je beperkt voelen (“Ik ben niet vrij”).

JE SYMPTOOM ALS ALARMSIGNAAL

Symptomen worden steeds weer getriggert - geactiveerd - in situaties die lijken op de traumatische of problematische ervaring uit het verleden. Deze symptomen leiden je dus naar ervaringen in jouw verleden die ‘niet goed’ zijn afgelopen.

En omdat ze niet goed zijn afgelopen, blijven ze onaf en werken alle negatieve gevolgen door op allerlei vlakken in je dagelijkse leven. Totdat de noodzaak of het verlangen komt om het te helen.

Door alle symptomen en klachten aan elkaar te verbinden tijdens de regressiesessie, is er iets in je - je Hoger Zelf of Hoger Bewustzijn - wat precies weet waar je dit in het verleden allemaal zo hebt ervaren en ook daar waar het allemaal (door) begonnen (ontstaan) is. Hierdoor krijg je antwoorden en inzichten in wat maakt dat jij dit ervaart en moest ervaren en kan de onbewuste lading die vastgehouden is, bewust losgelaten worden.


Allereerst Het Probleem: voorbeeld: Geen vast contract krijgen bij een werkgever

Stel je een man voor die geen vast contract kan krijgen. Hij gaat van baan naar baan met een tijdelijk contract, met de hoop op een vast contract, maar vlak voordat er een vast contract zou moeten komen, wordt zijn tijdelijke contract verbroken en moest hij weg.

‘Het ontslag’ bezorgde hem ‘verdriet in z’n borst, boosheid in z’n hoofd, gespannen schouders, gedachten en gevoelens van ‘niet goed genoeg zijn/het niet waard gevonden worden/buitengesloten worden’. En die gevoelens van ‘niet goed genoeg zijn’ zorgen voor hoofdpijnen, verkrampte spieren, niet goed in slaap kunnen vallen en niet goed kunnen doorslapen (geen rust kunnen vinden), waardoor ook de relatie met de thuisomgeving gecompliceerder, minder verbonden en problematischer wordt. Precies datgene wat hij in zijn jonge jaren thuis ook hebt meegemaakt, waardoor hij zichzelf is gaan inhouden en hij zichzelf niet goed genoeg is ging vinden. Precies datgene wat hij ervaarde toen zijn contract niet verlengd werd…

En precies datgene wat hij ervaarde in zijn jeugd, waar hij zich is gaan inhouden en hij zichzelf niet goed genoeg is gaan vinden, leidt hem naar een vorig leven waarin hij eruit gepikt werd, omdat hij opviel. Hij was te belangrijk, te goed, en dat zorgde voor problemen voor anderen. Die hebben hem in elkaar geslagen, waardoor hij stierf, met een buitengesloten gevoel. Hierdoor heeft hij nooit kunnen afmaken wat hij wilde. En wellicht had hij wel helemaal niks moeten doen. Zich inhouden. Dan was hij ook niet opgevallen. Zich inhouden zou hem de rust moeten geven die hij zocht. Want die was hij eigenlijk al een tijdje kwijt. Hij was al niet zo tevreden. Iets voelde er al niet goed. En nu wordt hij zich bewust van wat hij wel wil. En als hij iets zou gaan doen wat wel bij hem past en waar hij zich goed in zou voelen, zou dat ook weer goed in zijn relatie doorwerken en z’n kinderen en voor de familielijn, dus was het eigenlijk ook maar goed dat hij dat zetje kreeg doordat zijn contract niet verlengd werd…

  • De man komt tijdens de regressiesessie in een herbeleving uit in een moment dat hij in de klas zit. Hij bungelt onderaan met z’n cijfers. En hij kan aan de leraar voelen dat die moeite met hem heeft. Hem anders behandeld dan de rest. Immers, als je goed meekomt, goed presteert, dan hoor je erbij. Maar hoe goed hij z’n best ook deed met leren, zijn resultaten werden niet beter. Negatieve overtuigingen zoals “Ik doe het toch niet goed” en “Anderen zijn beter dan ik” en “Waarschijnlijk ben ik het niet waard” ontstonden en verankerden zich op dat moment in zijn onderbewustzijn en zijn lichaam.

    “Waarschijnlijk ben ik het niet waard”: Niemand doet moeite voor mij

    “Ik doe het toch niet goed”

    “Anderen zijn beter dan ik”

  • Hij gaat nog verder terug naar de allereerste keer dat hij dit probleem ervaart. Hij komt uit in z’n jeugd op een moment waarop hij voor de 3e keer gaat verhuizen met z’n ouders. Weer een nieuwe school, weer vriendjes maken. En van de oude vriendjes hoorde hij niks meer. Ze waren hem al vergeten. Hij deed niet zoveel moeite meer, hij ging toch vanzelf wel weg., want: “Als ik wil blijven, dan moet ik weer weg.” Oplossing: leren om nergens te willen blijven. (Alleen werkt die oplossing voor het probleem uit zijn jeugd nu niet meer.)

    Door bijvoorbeeld terug in de tijd te gaan en de volwassen zelf met de ouders te laten praten, zodat zij bewust worden wat het constante verhuizen met hun kind en zijn toekomst heeft gedaan. Zij zouden de keuze van hun zoon in hun keuze betrekken, waardoor de zoon zich weer gehoord voelt en gesteund voelt om vrienden te maken en een vaste plek te hebben.

    “Als ik wil blijven, dan moet ik weer weg.”

    “Ik moet leren om nergens voor lang te willen blijven.”

  • Voorbeeld symptomen vorig leven: -In het publiek op een plein tijdens de verbranding van een heks. Meedoen met anderen. Schreeuwen naar de heks “Je bent het niet waard”, “We moeten je hier niet. Niemand moet je.” met de onderliggende overtuiging: Jij (de heks) mag niet (nooit) doen wat je wil doen.

    Deze persoon stierf alleen en eenzaam, ziek, geen puf om voor zichzelf te zorgen, geen controle over het eigen lichaam of leven, niemand die hem kon of kwam helpen. En vlak voor het sterven werd deze persoon bewust van de heks en hoe die aan haar eind was gekomen. Ze kon, net als hij, niks tegen de invloeden van buitenaf doen. Het enige wat overbleef was ‘sterven’, het eigen leven loslaten.

    Fysiek Geen energie in lichaam. Beklemmend gevoel borst. Onrust in lichaam.Emotioneel Eenzaam, verdriet, boosheid, angstMentaal Mensen helpen mij niet. “Ik verdien het niet om geholpen te worden.” “Ik mag nooit meer doen wat ik leuk vind”, “Ik hoor er niet bij”, “ik voel me niet gehoord en gezien”, “ik moet me (net als de heks) volledig aanpassen aan wat de buitenwereld van mij verlangt”.

    Door bewust te worden van ons eigen gedrag, worden we ook bewust van ons eigen gedrag op anderen. Nadelige beslissingen kunnen nadelige (zelf)overtuigingen worden.

    “Je bent het niet waard”

    “We moeten je hier niet. Niemand moet je.”

    “Jij bent het niet waard en niemand moet je” werden omgedraaid en geïnternaliseerd als “Ik ben het niet waard en niemand moet mij.”

  • Alle elementen die onaf waren uit dit vorige leven, zoals bv “ik voel me niet gehoord en gezien”, “Ik ben het niet waard”, “Ik moet me aanpassen aan de buitenwereld” kwamen ook terug bij zijn ouders, zijn grootouders en de opvoeding die hij kreeg.

    Natuurlijk had hij alle schuld aan zijn ouders kunnen geven dat hij zo geworden is en dat hij het zo moeilijk heeft in het leven, maar hij kwam tot de conclusie dat hij juist dit wilde ervaren, zodat hij juist bewust zou worden van zijn eigen leven en wat hij echt, echt wil. Hadden zijn ouders hem de opvoeding gegeven die hij wilde, dan was hij juist precies die- en datgene geworden wat hij juist niet wilde zijn…

Na het trauma doorgewerkt te hebben

Wanneer de klachten en symptomen zijn opgeheven dan straalt de persoon onbewust niet meer uit:”Ik ben het niet waard. Anderen zijn beter dan ik.”, maar juist “Ik ben het waard. Ik ben de juiste voor deze baan.” Een ‘vast contract’ krijgen is dan eigenlijk een logisch en natuurlijk uitvloeisel. Energetisch maakt hij onderbewust niet meer contact met “ik ben het niet waard”, waardoor het tegenovergestelde “Ik ben het waard” in zijn leven begint te spelen. Fysiek voelt de client zich fit, heeft zin in de dag en heeft een ontspannen ademhaling. Hij voelt zich vrolijk, opgewekt en voelt zich vol vertrouwen. Hij vindt zichzelf het waard, precies die mensen die goed voor hem zijn komt hij vanzelf gauw tegen, omdat hij precies de juiste is, er geen betere is dan hij en daar wordt hij overeenkomstig naar beloond.

  • Meer verbonden met zichzelf en zijn ouders

  • Meer kennis dat een probleem je eigenlijk bewust wil maken van het tegenovergestelde (de oplossing)

  • Meer bewust geworden van wat en wie hij juist mag zijn en gaan ervaren dit leven

  • Meer bewust geworden van het principe dat leven geeft

de-bron.gif

Een vrouw heeft héél véél problemen met haar man

Een vrouw heeft problemen met haar man, want die lijkt haar niet ‘te horen’. Hij is ‘met zijn eigen dingen bezig’ en ‘let’ niet zoveel op haar. Zij voelt zich hierdoor ‘afgewezen’. Dit geeft haar een verdrietig en een boos en geïrriteerd gevoel. Hem veranderen of op dingen wijzen werkte niet. Extra aandacht geven door veel complimentjes te maken, te vragen wat hij wil eten, hoe het eten is, resulteerde erin dat hij nog onzichtbaarder (gemakkelijker) werd. De keren dat hij opmerkte dat er iets was met haar, zei hij “Gaat het wel goed met je?”. Maar dan durfde ze niks te zeggen, terwijl ze in zichzelf in gedachten hoorde schreeuwen “Nee natuurlijk niet, blinde!” Uiteindelijk keerde het altijd weer terug naar het oude (naar hoe het al was). Moedeloos werd ze ervan.

Ze ging in regressietherapie, omdat ze graag een fijne relatie wilde waarin haar man oog en oor voor haar heeft, waardoor zij zich weer van binnen meer geliefd zou voelen en zij zich niet meer zou irriteren aan hem.

Geen ruzie willen maken
De kern van haar probleem, de allereerste keer dat zij met deze situatie en deze energie te maken kreeg, was toen haar ouders zwanger van haar waren en ze ruzie kregen over dat hij voetbal wilde kijken op televisie, terwijl zij dacht dat ze uitgingen. Ze keken de voetbalwedstrijd en moeder deed heel lief om het toch een soort avondje uit te laten worden, maar vader probeerde haar aandacht te negeren zodat hij zijn spaarzame energie op voetbal kon richten. Het was immers een hele belangrijke wedstrijd waar hij lang naartoe had geleefd.

Afwijzing: Verloren en verdrietig voelen
Een ander moment was dat ze 6 jaar oud was en ze stond middenin de kamer terwijl er veel visite was. Ze voelde zich verloren en verdrietig. Maar moeder liet merken dat ze niet moest gaan blèren omdat iedereen zich aan haar zou gaan ergeren. Om haar moeder te helpen, die het zo naar haar zin had, te horen aan alle amicale geluiden, besloot ze niks te zeggen en mee te doen. Haar moeder kwam er nooit meer op terug.

“Ik moet het zelf maar uitzoeken”
Een ander moment was dat zij 12 was en zij verdrietig was. Vader wilde niet luisteren en zei “Dat moet je zelf uitzoeken!” en moeder was met iets anders bezig en leek het geeneens door te hebben dat ze verdrietig was. Ze verloor het contact met haar ouders op dat moment. Om dat contact weer op te starten besloot ze in de tv gids te kijken of er iets leuks voor haar vader op televisie kwam. Dan was vader weer een beetje blij met haar en voelde zij zich gezien. Naar haar moeder probeerde ze geen verdriet te tonen, in de hoop dat moeder dan meer toenadering zou tonen. Als een soort deal. Hoe minder verdriet, hoe meer verbinding.

 

De kern van haar probleem

Open staan voor meer zelfliefde

Zij kreeg meer inzicht in wat haar echte probleem nu was en besefte dat zij zichzelf meer mocht laten horen en meer zichtbaar mocht zijn in plaats van zichzelf aanpassen zonder het gewenste resultaat. Ze kon nu inzien en voelen hóe belangrijk dat was voor haar: haar eigen leven. Door daar meer de focus op te leggen en dit zichzelf toe te staan veranderde het probleem richting de oplossing. Haar man vond haar ook opeens een stuk leuker ook al moest hij in het begin even wennen aan het verbreken van de status quo. Hij kon niet anders dan haar ‘zien’, op haar ‘letten’ (wat is ze aan het doen) en stelde meer dingen voor om samen gaan te doen…

  • Problemen leidde naar Mogelijkheden en Zegeningen

  • Niet gehoord worden leidde naar “Er wordt naar mij geluisterd”

  • Hij is met ‘zijn eigen dingen’ bezig leidde Hij heeft me laten zien dat ik meer mijn eigen ding mag/moet doen

  • Hij let niet zoveel op haar - Hij is zich iedere dag meer en meer bewust van haar (wie zij is)

  • Afgewezen voelen leidde naar zich meer en meer verbonden voelen (met haar man en met zichzelf)

  • Verdrietig, boos, geïrriteerd gevoel leidde naar een blij en fijn (vrij) gevoel

  • ”Gaat het wel goed met je” leidde naar “Als het niet goed gaat met je, wil ik graag dat je het met mij deelt, zodat ik er voor je kan zijn.” (En daarmee kon zij er ook voor zichzelf ‘zijn’)


De Verborgen Oplossing in het Probleem ben Jij

Zo zie je waar ‘de kern’ van het probleem kan zitten. En hoe mooi de oplossing is. En beide hebben ze elkaar nodig, zodat wij nog verder kunnen verdiepen, groeien en ontwikkelen.

  • Het probleem gaat vóór je werken

  • Het echte probleem leidt je (dus) automatisch naar het tegenovergestelde

  • Het probleem leidt je naar meer en meer van jeZelf

Ontdek het Zelf. Ontdek JeZelf.

De Oplossing van je probleem is Het tegenovergestelde van het Probleem

Het probleem verdwijnt pas als je verbonden bent met de andere kant van het probleem: precies het tegenovergestelde van je probleem. De oplossing van je probleem is dus het tegenovergestelde van je probleem. En daar zit vaak het laatste moeilijke - en vaak vergeten - stukje.

De oplossing is het absoluut tegenovergestelde van het probleem en “De ‘kern’ van jouw probleem* is dus precies (al) datgene wat jou afhoudt van het tegenovergestelde van je probleem. De oplossing voor de meeste mensen is echter wanneer ze het probleem niet meer hebben

*Dat betekent dus vaak dat het probleem, waarvan je dacht dat dat het probleem was, uiteindelijk helemaal niet het echte probleem bleek te zijn geweest, maar een symptoom van een ander - soms dieperliggend - probleem.

 

WAAROM KOM IK MAAR NIET VAN DAT PROBLEEM AF?

Voor sommige mensen is het bijna een levenstaak geworden om van hun probleem of klacht - en de daarbij horende symptomen - af te komen. Iedere keer komen de symptomen van het probleem terug of er blijft altijd een restje zitten, waardoor men zichzelf bevestigt dat het probleem er nog steeds is. Men heeft dus nog steeds iets niet goed gedaan of men heeft weer ‘gefaald’ of het is weer niet gelukt of ‘gegund’. Soms heeft het probleem hen in hun zoektocht zelfs van therapie naar therapie gebracht. Vaak blijft men dus in het proces vastzitten van ‘om van het probleem af te komen’. Immers, het probleem is pas opgelost als het er niet is. En daar gaat het (laatste stukje) mis.

 

JE VERBINDEN MET HET TEGENOVERGESTELDE VAN DE KLACHT OF PROBLEEM

Het probleem verdwijnt pas als je verbonden bent met de andere kant van het probleem: precies het tegenovergestelde van je probleem. De oplossing van je probleem is dus het tegenovergestelde van je probleem. En daar zit vaak het laatste moeilijke - en vaak vergeten - stukje.

Het geloof of de volledige overtuiging hebben

Aan zijn zoektocht komt pas een eind als hij zichzelf ervan heeft overtuigd (het diepe geloof heeft) dat hij - ondanks de omstandigheden nu die erop wijzen dat het nu niet zo is - op een bepaald moment datgene is wat hij zocht. En in principe kan dat binnen een paar seconden. Maar vaak hebben wij veel meer nodig om onszelf - daarvan - te overtuigen. Dat betekent soms dat je denkt dat de therapie niet werkt. Je bent echter nog niet daar waar je moet zijn…

 

ECHT VAN JE PROBLEEM AFKOMEN IS OOK DURVEN STERVEN

Zekerheid vinden in je probleem

Echt gezond worden of diegene zijn die je wil zijn gaat gepaard met een soort van ‘sterven’, een volledig loslaten van het ‘oude’, datgene wat je niet meer wil zijn. Immers, de vorige persoonlijkheid die wel ziek was of dat probleem had en zich daarmee identificeerde is opeens ‘weg’. Je bent iemand anders, veranderd en daardoor is je leven, jouw wereld, jouw omstandigheden en jouw mogelijkheden ook veranderd. Dus alles - of veel - is nieuw. En daar moet je - je onderbewustzijn - aan wennen. Dat kan je onzeker maken, terwijl je zekerheid vond in je probleem. Ondanks dat het je een hoop ellende opleverde.