WAAROM JIJ
EEN NARCISTISCHE PARTNER HAD
Ontdek de reden en de Verborgen Boodschap
DE VERBORGEN BOODSCHAP IN JOUW NARCISTISCHE PARTNER
Er zijn veel mensen die een narcistische partner hebben of denken te hebben. Dat is al te zien aan hoe veel er gegoogeld wordt op ‘narcisme’, ‘kenmerken narcist’ en ‘narcistische partner’. Waarschijnlijk willen veel mensen een diagnose van hun partner, zodat ze een goede reden hebben om weg te gaan (“het wordt nooit meer beter, met een narcist kan je niet leven”) en om later te vertellen aan iedereen die het wil horen hoe ze hebben geleden onder deze narcistische partner. Maar wanneer je vraagt:”Waarom had jij een narcistische partner?”, “Wat moest deze partner jou leren of bewust van maken in jezelf?” dan blijven veel mensen het antwoord verschuldigd.
Wat is narcisme en hoe herken je er een?
Narcisten hebben vaak een overdreven gevoel van hun eigen belangrijkheid, omdat zij zichzelf zien als superieur aan anderen, waardoor ze vaak geloven dat ze een speciale behandeling verdienen. Zij verlangen voortdurend naar bewondering en bevestiging van anderen en ze willen constant geprezen en bewonderd worden. Vaak zijn narcisten ongevoelig of onverschillig voor de pijn die ze anderen kunnen veroorzaken, wat komt doordat zij moeite hebben om zich in te leven in de gevoelens en behoeften van anderen. Narcisten hebben ook vaak de neiging om relaties te zien als middelen om hun eigen behoeften te bevredigen. Hierdoor kunnen ze anderen vaak manipuleren en gebruiken om zo hun eigen doelen te bereiken. Hierbij kunnen zij anderen kleineren, minachten of op hen neer kijken om zichzelf beter te voelen.
Symptomen van narcisme:
Overdreven gevoel van eigenwaarde
Gebrek aan empathie
Behoefte aan bewondering
Exploitatief (manipuleren en uitbuiten) gedrag
Gevoel van superioriteit
DE VERBORGEN BOODSCHAP IN JOUW NARCISTISCHE PARTNER
Een narcist kan niet met een narcist leven, deze zal hem of haar nooit kunnen geven wat die ‘nodig’ heeft. Hiervoor zoekt hij (of zij) iemand bij die wie weet - of voorvoelt - bij wie die over zijn grenzen kan gaan. Iemand die geen grenzen heeft en geen tegengas geeft of zichzelf zodanig op waarde schat dat hij/zij dit alles accepteert. Iemand die meer gefocust is op geven dan op ontvangen en zich graag dienstbaar maakt aan een ander. Iemand die gewilloos datgene geeft wat op dat moment nodig is voor de narcist.
Wanneer we gaan kijken naar wat de narcist bij zijn slachtoffer allemaal triggert, kom je eigenlijk op het tegenovergestelde:
Lage Eigenwaarde: Een onontwikkeld gevoel van eigenwaarde
Gevoel van minderwaardigheid, onderdanigheid en zelfonderschatting
Zichzelf ondergeschikt maken aan een ander
Niet of onvolledig zichzelf kunnen voelen (empathie hebben voor zichzelf)
Geen grens, geen nee, geen stop hebben
Gunnen zichzelf niet de bewondering waarnaar ze verlangen
Vergeten ook te ‘nemen’ (zichzelf dat te geven en te ontvangen waarnaar men verlangt)
Al deze problemen in het ‘slachtoffer’ of degene die het ondergaan heeft, komen voort uit een trauma uit het verleden wat (nog) niet is opgelost.
De Naweeën van een Narcist
Regressietherapeuten, net als andere therapeuten en psychologen, kunnen verschillende triggers identificeren bij mensen die een relatie hebben gehad met een narcist. Een trigger is een gebeurtenis, situatie of persoonlijke eigenschap die sterke emotionele reacties of herinneringen oproept bij iemand die trauma heeft ervaren, zoals in het geval van narcistisch misbruik. Hier zijn enkele veelvoorkomende triggers:
Manipulatie: Slachtoffers van narcistisch misbruik kunnen getriggerd worden door situaties waarin ze het gevoel hebben dat ze gemanipuleerd worden. Dit kan variëren van subtiel manipulatief gedrag tot directe pogingen tot controle door de narcist.
Kritiek: Veel slachtoffers van narcistisch misbruik hebben een lage eigenwaarde en zijn gevoelig voor kritiek. Zelfs kleine opmerkingen of suggesties van kritiek kunnen sterke emotionele reacties oproepen.
Controleverlies: Een belangrijk aspect van narcistisch misbruik is de behoefte van de narcist om controle uit te oefenen over het slachtoffer. Situaties waarin het slachtoffer het gevoel heeft de controle te verliezen, kunnen sterke angst en stress veroorzaken.
Angst voor afwijzing: Narcisten kunnen liefde en genegenheid intrekken als een manier om controle uit te oefenen. Hierdoor ontwikkelen slachtoffers vaak een diepe angst voor afwijzing en verlating.
Gaslighting: Gaslighting is een manipulatietechniek waarbij de narcist de werkelijkheid van het slachtoffer in twijfel trekt en hun geheugen, waarneming en gezonde verstand ondermijnt. Situaties waarin anderen de realiteit van het slachtoffer in twijfel trekken, kunnen triggers zijn.
Intimiteit en vertrouwen: Voor slachtoffers van narcistisch misbruik kan het opbouwen van nieuwe relaties, zowel vriendschappelijk als romantisch, een trigger zijn. Ze kunnen moeite hebben met het opnieuw vertrouwen van anderen en het aangaan van intieme banden.
Autoriteit: Mensen die een relatie hebben gehad met een narcist, hebben vaak een ingewikkelde relatie met autoriteit. Situaties waarin ze zich ondergeschikt voelen aan anderen of waarin autoriteit wordt uitgeoefend, kunnen triggers zijn.
Herbeleving van trauma: Situaties die doen denken aan eerdere traumatische gebeurtenissen, zelfs als ze niet direct gerelateerd zijn aan het narcistische misbruik, kunnen sterke emotionele reacties veroorzaken.
Gevoel van onveiligheid: Narcistisch misbruik creëert een omgeving van voortdurende angst en onveiligheid. Situaties die dit gevoel van onveiligheid terugbrengen, kunnen triggers zijn.
Verlies van zelf: Het misbruik door een narcist kan leiden tot een verlies van zelfidentiteit en zelfrespect. Situaties waarin iemand zichzelf verliest of het gevoel heeft dat ze niet weten wie ze zijn, kunnen triggers zijn.
Het identificeren en begrijpen van deze triggers kan een belangrijk onderdeel zijn van de helingsreis voor mensen die een relatie hebben gehad met een narcist. Het stelt hen in staat om bewust te worden van situaties die sterke emotionele reacties oproepen, en hen te helpen om gezondere copingmechanismen te ontwikkelen en hun emotionele welzijn te herstellen.
VOorbeelden Narcisme in Regressie- en Reïncarnatietherapie
VOORBEELD VROUW IN RELATIE MET NARCIST
Een vrouw had een lang huwelijk achter de rug met een partner die narcistische trekjes had. Altijd kritiek, altijd lag het aan haar, altijd moest zij iets veranderen in zichzelf, zodat de relatie beter werd. Ze deed dit. Net zolang totdat zij zichzelf was kwijtgeraakt en bijna niks meer woog. Er moesten vrienden aan te pas komen om haar te helpen, want anders had hij ook alle spullen meegenomen (die had ie nog tegoed vond die).
Wanneer de vrouw een gezond zelfbeeld heeft en terugkijkt op deze periode, snapt ze precies wat ze moest leren en waar ze in tekort schoot: zelfliefde en grenzen stellen.
De vrouw had in haar jeugd haar ouders goed in zich opgenomen. Moeder deed alles. Vader werkte alleen maar. De rest kwam op de schouders van moeder. Maar vader had ook kritiek. Hij zat nooit helemaal lekker in zijn vel. Altijd snauwen. Altijd was er iets verkeerd of niet goed. Het humeur van vader werd altijd nauwlettend in de gaten gehouden. Iedereen leed eronder. Zelfs de hond, die continu stil moest zijn en op zijn plek moest zitten.
Ze zag dat de tijd die moeder in haar vader stopte, nooit beloond werd. Alle plannen die zij in haar leven had, gingen niet door. Daar was geen tijd voor of de zin was alweer weg, omdat er altijd ‘iets’ niet goed was thuis, wat voorging.
Op de vraag wat er met moeder zou zijn gebeurd als ze weggegaan was bij vader, antwoordde zij dat moeder waarschijnlijk heel gelukkig zou zijn geworden. En vader? Die was in een groot depressief gat gevallen, waarvan ze dachten dat die er nooit meer uit zou komen. Met andere woorden zou hij heel snel doodgaan of zelfmoord plegen. En anders zou hij het leven van een andere vrouw tot op de bodem gaan verzieken en zou die misschien wel een einde aan haar leven maken.
OF HET LICHT GAAT ZELF UIT IN JE OGEN OF …
Deze moeilijke keuze tussen vrijheid en leven en wellicht de dood van iemand anders (vader, partner), kon zij in al die jaren niet nemen. Pas op het moment dat zij merkte dat zij zelf dood zou gaan aan deze relatie, kwam haar overlevingsinstinct naar boven en begon zij weer contact te maken met oude vrienden. Ze nam de gok, vroeg de scheiding aan en ging met de kinderen naar een hotel toe. Vele mensen moesten zich ermee bemoeien, zodat hij doorhad dat hij teveel tegenstand had. Met een geldbedrag ging hij ervan door. De advocaat kon hij niet betalen en zij kreeg haar vrijheid terug.
AUTORITAIRE , NARCISTISCHE MANNEN EN OMA
‘n Slecht voorgevoel